pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 29 marca 2013

MAZUREK BAKALIOWY Z LUKREM

Następny mazurek do wypróbowania-bardzo smakowita jest masa bakaliowa z suszonych śliwek i orzechów włoskich.           Ciasto:20 dag mąki,10 dag masła,5 łyżek  cukru pudru,2 żółtka.        Masa bakaliowa:3 żółtka,2 białka,1 szk. cukru,1/2 szk. mąki,2 szk. rodzynek, 1 szk migdałów.     Lukier:1 szk cukru pudru,4 łyżki soku z cytryny,polewa czekoladowa.                      Wykonanie:Mąkę,masło,cukier,i żółtka posiekaj i wyrób na gładkie ciasto.Wstaw na pół godz. do lodówki.Żółtka utrzyj z połową cukru na puszysty krem.Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.Rodzynki i migdały sparz,odstaw na 10 min. odcedź i grubo posiekaj.Mąkę wymieszaj z bakaliami,wsyp do masy żółtkowej i ponownie wymieszaj.Stopniowo dodawaj ubite białka Masą bakaliową rozsmaruj na cieście i przykryj ciastem.Piecz 20- 30 min w temp. 200 C,Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładką masę.Lukrem posmaruj mazurek.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz