pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
poniedziałek, 4 marca 2013
BISZKOPT Z BRZOSKWINIAMI
To jest szybkie i łatwe ciasto.Do tego przepisu nadają się też sezonowe owoce,które są smaczniejsze niż te z puszki.Proporcje są na tortownice.Proponuję przed podaniem ozdobić ciasto kleksem bitej śmietany. SKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej,
puszka brzoskwiń w syropie,
galaretka brzoskwiniowa.
WYKONANIE:
Przygotować galaretkę brzoskwiniową w/g przepisu na opakowaniu, tylko zamiast wody dodać syrop pozostały po odsączeniu brzoskwiń (jeżeli będzie go za mało, uzupełnić wodą) i odstawić do lekkiego stężenia.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Wystudzony posmarować brzoskwiniową konfiturą, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz