pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
czwartek, 21 marca 2013
CIASTO WARSTWOWE NA ŚWIĘTA
1szklanka mąki,
1/2szklanki cukru,
5 jajek,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2szklanki wiórków kokosowych,
1 łyżka kakao,
1/2szklanki maku,
1/2l mleka,
opakowanie kremu do karpatki,
1/2kostki masła,
1/2tabliczki czekolady,
słoiczek dżemu jagodowego lub porzeczkowego,
2 łyżki sparzonych rodzynek,
5 g orzechów włoskich,
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy. Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wiórki kokosowe (pozostawiając jedną łyżeczkę).
Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części, czyli łyżka ciasta z makiem, obok łyżka ciasta z wiórkami kokosowymi i obok łyżka ciasta z kakao.
I tak aż do wyczerpania składników.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Krem karpatkowy przygotowujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, studzimy i miksujemy z masłem.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Na jednej układamy ¾ ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.
Wierzch ciasta smarujemy dżemem jagodowym lub porzeczkowym.
Na dżem wykładamy pozostawioną ¼ kremu, posypujemy startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, sparzonymi rodzynkami.
Dekorujemy cząstkami orzechów włoskich.
Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz