pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 10 marca 2013

BABECZKI TRZY SMAKOWE

Uwielbiam babeczki pod każdą postacią fakt jest z nimi trochę pracy ale warto pobawić się i wyczarować takie pyszności.Składniki 1 1/2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
 3/4szklanki cukru,
  1/2kostki masła,
3 jajka,
  1/2szklanki mleka,
  1łyżeczka cukru waniliowego.

Nadzienie:

100 g
suszonej żurawiny,
łyżka soku z cytryny,
100 g krówek,
2 łyżki śmietanki,
  1 łyżeczka masła,
kilka połówek orzechów włoskich,
200 ml śmietanki 30-36%,
  1 łyżka cukru,
miks owoców z puszki lub świeże owoce.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.

Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.

Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.

Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.

Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.

Udekorować połówkami orzechów włoskich.

200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.

Na wierzchu położyć owoce.





Babeczki ułożyć na jednym półmisku.

Babeczki w trzech smakach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz