pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 3 marca 2013

CIASTO MANDARYNKOWO-MIGDAŁOWE

Zapraszam do skorzystania i wypróbowania modnego ciasta mandarynkowego.Mam też wersje z pomarańczy i spotkałam się z wersją z cytryn jednak najbardziej przychylam się do mandarynek.Ciasto jest łatwe,zamiast mąki dajemy płatki migdałowe wymieszane z proszkiem. Składniki: 6 mandarynek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania), 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru. Wykonanie: Mandarynki bardzo dokładnie myjemy. Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny. Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Ciasto podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz