pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
niedziela, 3 marca 2013
CIASTO MANDARYNKOWO-MIGDAŁOWE
Zapraszam do skorzystania i wypróbowania modnego ciasta mandarynkowego.Mam też wersje z pomarańczy i spotkałam się z wersją z cytryn jednak najbardziej przychylam się do mandarynek.Ciasto jest łatwe,zamiast mąki dajemy płatki migdałowe wymieszane z proszkiem.
Składniki:
6 mandarynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania),
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru. Wykonanie: Mandarynki bardzo dokładnie myjemy.
Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki.
Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny.
Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę.
W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Ciasto podajemy schłodzone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz