pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 23 marca 2013

CIASTO ORZECHOWE Z KAJMAKIEM

Proponuję ciasto orzechowe bo jest ponad czasowe zawsze i wszędzie się sprawdzi.            Ciasto orzechowe:6 jajek,1 szk.cukru,100g zmielonych orzechów włoskich,3/4 szk mąki tortowej,7 łyżek oleju,1 łyżeczka proszku do pieczenia.                    Masa budyniowa:200g masła,2 szk mleka,3 żółtka,2 łyżki cukru,1 łyżka cukru waniliowego, 1 op.budyniu waniliowego,1 łyżka mąki ziemniaczanej,alkohol do smaku . Dodatkowo:1 puszka kajmaku,duża paczka herbatników,drobno  posiekane orzechy włoskie.                     Wykonanie ciasto orzechowe:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka,a następnie po łyżce oleju.Wsypać mąkę z proszkiem i orzechami.Piec ok.40 min. w temp.180 C.    Masa budyniowa:W połowie zimnego mleka rozrobić mąkę z budyniem,cukrem waniliowym i żółtkami.Resztę mleka zagotować dodać cukier i na gotujące mleko wlać rozrobione składniki.Ostudzić.Masło utrzeć dodawać zimny budyń i alkohol. Ostudzone ciasto przekroić na pół na jeden płat ciasta wyłożyć kajmak i rozłożyć połowę herbatników,wyłożyć 1/3 masy budyniowej przykryć ciastkami(ciastka proponuję lekko nasączyć herbatą)Na herbatniki wyłożyć drugą połowę masy budyniowej i przykryć ciastem.Na wierzchu posmarować pozostałą masą i posypać orzechami.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz