pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
poniedziałek, 4 marca 2013
CIASTO KAWOWO-ORZECHOWE
Czas na szaleństwo ciasto kawowo-orzechowe to istne szaleństwo i niebo w gębie.Smak orzechów,miodu z lekką nutą kawy hmm istna pychota a poza tym jest podzielne i długo zachowuje świeżość. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 kostka masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciepłego mleka.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich (bez łupinek) 1/2szklanki cukru,
1/2 kostki masła,
2 łyżki miodu.
Krem:
opakowanie kremu karpatkowego,
1/2kostki masła,
2 łyżki mocnej kawy,
0,4 l mleka.
WYKONANIE:
Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, miód i mleko.
Całość zmiksować, podzielić na dwie części.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut.
Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru.
Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą.
Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.
Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko.
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu.
Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła.
Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową.
Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin.
Najlepsze jest na drugi dzień.SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz