pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 4 marca 2013

CIASTO KAWOWO-ORZECHOWE

Czas na szaleństwo ciasto kawowo-orzechowe to istne szaleństwo i niebo w gębie.Smak orzechów,miodu z lekką nutą kawy hmm istna pychota a poza tym jest podzielne i długo zachowuje świeżość. SKŁADNIKI  1/2 kg mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki ciepłego mleka. Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich (bez łupinek) 1/2szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 2 łyżki miodu. Krem: opakowanie kremu karpatkowego, 1/2kostki masła, 2 łyżki mocnej kawy, 0,4 l mleka. WYKONANIE: Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia,  miód i mleko. Całość zmiksować, podzielić na dwie części. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru. Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu. Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła. Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową. Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin. Najlepsze jest na drugi dzień.SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz