pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 28 lutego 2013

SERNIK-rzeszowiak

Dziś trochę trudniejsze ciasto ale równie pyszne jak kora dębu. Ciasto kruche:20 dag mąki,15 dag margaryny,10 dag cukru pudru,2 żółtka,3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto posiekać nożem i zagnieść.Odstawić do lodówki. Ciasto makowe:25 dag maku,1/2szkl.cukru pudru,2 jajka,olejek migdałowy,1 łyżka miodu. Masa orzechowa: Mak sparzyć i zemleć 3x,do maku dodać masło,cukier,żółtka,miód,olejek i dobrze wymieszać.Z białek ubić pianę dodać do maku i połączyć. Masa serowa:1/2 sera mielonego,20 dag masła,6 jajek,20 dag cukru pudru,10 dag rodzynek,1 budyń śmietankowy,1 łyżka mąki pszennej. Masło utrzeć dodać cukier i żółtka nadal ucierając dodać cukier waniliowy gdy będzie utarte do białości dodać ser zmielony,budyń i mąkę na końcu dajemy ubitą pianę z białek i rodzynki.Masa orzechowa :35 dag zmielonych orzechów,1/2 szkl.cukru,1 łyżka masła,1/2szkl.mleka 2 białka. Orzechy zalać wrzącym mlekiem,dodać cukier,masło,wymieszać i przestudzić.Ubić pianę z białek,dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.Kruche ciasto wyłożyć do brytfanki na ciasto kłaść paskami masę makową i orzechową na przemian.Przykryć masą serową i piec 75 min.w temp.160-180C.Smacznego i zapraszam do wypróbowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz