pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 14 lutego 2013

Rolada bananowa

Zapraszam do skorzystania z przepisu. CIASTO:5 jajek, 1/2szkl cukru,6 łyżek kakao,2/3szkl.mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,tłuszcz do smarowania blachy. MASA:25dag serka homogenizowanego lub mielonego twarogu,2 łyżki jogurtu naturalnego,po 2 łyżki cukru waniliowego i kryształu,1 fix do śmietany,2 banany do dekoracji,100ml śmietany kremówki,1/4 tabliczki czekolady. WYKONANIE: Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj ze szczyptą soli,dodaj cukier,gdy będzie sztywna piana dodaj żółtka ubijając.Partiami dodawaj mąkę przesianą i wymieszaną z kakao i proszkiem.Delikatnie mieszaj.Wylej na blachę piec w temp170C ok. 30 min.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.Biszkopt po upieczeniu jeszcze ciepły zwijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.Utrzyj twaróg z jogurtem,cukrem i cukrem waniliowym.Dodaj fix (gdyby z serkiem homogenizowanym masa była rzadka dodać jeszcze jeden fix a gdyby przypadkiem nie było fixu to można łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i dodać do serka).Rozwiń wystudzone ciasto posmaruj kremem serowym,połóż banany(dobrze jest banany skropić sokiem z cytryny wówczas nie ciemnieją).Ponownie zwiń i ściśle owiń folią aluminiową.Odstaw do stężenia.Udekoruj bitą śmietaną i tartą czekoladą. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz