pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 20 kwietnia 2013

SZARLOTKA Z PIANKĄ

Szarlotka z pianką to wersja na biszkopcie i z bitą śmietaną  ale można również ubić śnieżkę zamiast śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i będzie wersja light.
5 jajek,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy  Wykonanie:


Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.

Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.

Delikatnie połączyć składniki.

Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.

Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.

Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.

Ciasto posypać startą czekoladą.
Smacznego.
Schłodzić w lodówce.
Szarlotka królewska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz