pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 4 kwietnia 2013

SEROWIEC Z MAKIEM I JABŁKAMI

Świąteczne ciasto serowe jest trochę pracochłonne ale można przygotować je szybciej dodając gotową masę makową z puszki oraz gotowe spody biszkoptowe.                      Ciasto:20 dag margaryny,40 dag mąki,20 dag cukru pudru;2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 żółtka,3-4 łyżki kwaśnej śmietany.        Masa makowa: 20 dag maku,3 jajka, 3 łyżki miodu, garść krojonych orzechów,50 g masła,10 dag cukru pudru.                Masa serowa: 10 dag margaryny, 5 jajek 50 dag sera,1 łyżka mąki ziemniaczanej,20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.                     Masa jabłkowa: 1 kg jabłek,1 galaretka pomarańczowa, 10 dag cukru.                                   Wykonanie:zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Mak sparzyć  i zemleć 3x.Z białek ubić pianę ,do maku dodać żółtka,cukier ,orzechy, miód i roztopione masło wymieszać i dodać ubite białka.Przyrządzić masę serową:margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Ser zmielony dodać do margaryny z mąką i proszkiem. Białka ubić na sztywno dodać do masy i wymieszać. Jabłka zesmażyć dodać galaretkę i cukier.Na spód kładziemy połowę ciasta na to mak następnie ser i jabłka-przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy ok 1 godz. w temp. 180 C. Po upieczeniu wierzch ciasta można polać polewą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz