pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 28 kwietnia 2013

BISZKOPT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI


6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.

Suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.

W biszkopcie wydrążyć środek.

Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.

Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.

Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.

Odstawić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz