pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 16 kwietnia 2013

SERNIK Z WIŚNIAMI

Ten sernik nie wymaga pieczenia jest na zimno ale najważniejszy jest jego ciekawy smak wiśniowy.          Ciasto:1 kg twarogu,1 słoik drylowanych wiśni,30 dag herbatników,250 ml śmietany kremówki,1 szk.cukru,3/4 szk cukru pudru,8 łyżeczek żelatyny,cukier waniliowy, polewa do ciasta.     Wykonanie:Wiśnie wraz z sokiem podgrzej i mieszaj z cukrem tak długo aż się rozpuści.Wystudź.Dodaj do masy wiśniowej 4 łyżeczki żelatyny,rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.Przełóż masę do miski o średnicy mniejszej niż tortownica i wstaw do lodówki.Tortownicę wyłóż folią spożywczą i ułóż na jej dnie herbatniki.Twaróg zmiel 2x (można użyć tego z wiaderka ale trzeba zwrócić uwagę ,aby był to twaróg na sernik)Resztę żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wody.Kremówkę ubijaj,dodaj połowę cukru pudru.Do twarogu dodaj resztę cukru pudru,cukier waniliowy i połącz go z żelatyną i ubitą kremówką.Na środek tortownicy wyłóż galaretkę wiśniową i przykryj ją przygotowaną masą serowa.Wstaw sernik do lodówki na kilka godz.po wyjęciu udekoruj polewą.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz