Fale dunaju w owocowym wydaniu to ciekawsza wersja i miła osłoda na popołudnie. Ciasto:250 g masła,1 szk.cukru, cukier waniliowy,6 jajek, 2,5 szk mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,aromat rumowy,3 łyżki kakao,4 łyżki mleka. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę,następnie dodawać po żółtku a na koniec mąki i ubitą pianę z białek.Dodać aromat rumowy-ciasto podzielić na dwie części do pierwszej dodać kakao i razem z mlekiem dokładnie wymieszać.Na blaszkę wyłożyć ciemne ciasto i przykryć je warstwą ciasta ciemnego a na wierzch rozsypać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie.Lekko je docisnąć aby powstały fale.Piec w temp.180 C ok 40 min. Krem:2 szk. mleka ,op. budyniu śmietankowego,7 łyżek cukru, g masła. W szk. mleka rozrobić budyń resztę zagotować z cukrem i wlać rozrobiony budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać zimny budyń można dodać kilka kropel cytryny.Masę wyłożyć na ciasto wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.Smacznego.
250
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz