pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 9 kwietnia 2013

SNIKERS

Snikers nazywa się dlatego że jest bardzo słodki.              Składniki:Biszkopt: 1 szk. mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 szk cukru, 6 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki kakao.Beza:5 białek, szczypta soli, 1 niepełna szk. cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag orzechów włoskich. Masa:5 żółtek, 1/2 l mleka, 1/ 2szk. cukru kryształu, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła, 3 łyżki kakao, puszka masy krówkowej.                         Wykonanie:Do żółtek wsyp proszek do pieczenia,wlej ocet i wymieszaj.Białka ubijaj na pianę,dodaj cukier, żółtka i dosyp obie przesiane mąki i kakao. Piecz ok 30 min w temp. 180 C Beza:do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno z cukrem.Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia.Na koniec dodaj posiekane orzechy.Masa:1 1/2 szk.mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Do pozostałego mleka dodaj żółtka i mąkę i wlej na gotujące mleko.Wystudź.Masło utrzyj dodaj przestudzony krem i na koniec kakao.Przekładaj w następującej kolejności
;biszkopt,masa , beza, masa ,krówkowa, biszkopt i wierzch posmaruj masą 1 i udekoruj orzechami.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz