pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 6 kwietnia 2013

KRÓLEWIEC

Królewiec na świętaCiasto jest miodowe o ciekawym smaku.
30 dag mąki pszennej,
15 dag masła,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki miodu płynnego,
1 jajo,
szczypta proszku do pieczenia.

Biszkopt:

5 łyżek mąki,
5 jaj,
5 łyżek cukru,
szczypta proszku do pieczenia.

1 budyń śmietankowy,
kilka kropli aromatu waniliowego (lub śmietankowego),
2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
25 dag masła,
¼ szklanki miodu,
2 kieliszki koniaku (może być whisky, brandy lub wódka),
2 łyżki tartej bułki,
gotowa polewa czekoladowa,
garść bakalii do ozdoby.

bułka tarta i masło do przygotowania formy.
Wykonanie:

Mąkę na kruche ciasto siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa okrągłe plastry.

Tortownicę smarujemy odrobiną masła, posypujemy bułką tartą i pieczemy w niej pierwszy blat w temperaturze 180 stopni.

Kiedy blat będzie rumiany (10 minut), wyjmujemy go i w tej samej blasze pieczemy drugi blat.

Białka na biszkopt ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich powoli, cały czas miksując, najpierw cukier, a następnie żółtka.

Na końcu odrobinę proszku do pieczenia i mąkę.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do tej samej tortownicy i pieczemy aż urośnie i się zezłoci (ok. 15 minut).

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, a kiedy będzie już bulgotał, dodajemy do niego masło, cukier waniliowy i jeden kieliszek koniaku.

Kiedy budyń i blaty już wystygną, układamy na dużym talerzu najpierw blat kruchego ciasta, połowę budyniu i biszkopt.

W szklance z miodem mieszamy pozostały koniak z trzema łyżkami wody i paroma kroplami aromatu waniliowego i tak powstałym płynem nasączamy biszkopt, nakładamy drugą część budyniu i przykrywamy kruchym blatem.

Podgrzaną polewą traktujemy cały królewiec, a na końcu ozdabiamy go bakaliami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz