Ciasto kokosowe na zimno bez użycia piekarnika jest przepyszne.Wprowadzi nas w dobry nastrój i osłodzi.
Składniki:
450 g herbatników.
Masa serowa:
500 ml śmietanki kremówki,
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego,
pół szklanki cukru,
4 łyżki żelatyny,
puszka brzoskwiń.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru,
pół kostki masła,
4 łyżki cukru,
¾ l mleka.
Kokosowa kruszonka:
100 g wiórków kokosowych,
100 g masła,
łyżka cukru. Wykonanie:
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i szczelnie wyłożyć herbatnikami.
Śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać ser, ciągle miksując.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.
Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody i podgrzewać, aż się rozpuści i będzie płynna.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, ciągle mieszając i połączyć z masą serową.
Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, by zastygła.
Następnie przykryć ją drugą warstwą herbatników.
Budynie ugotować na mleku, dodać cukier.
Przestudzić i zmiksować z połową kostki masła.
Masę budyniową ułożyć na drugiej warstwie herbatników.
100 g masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę cukru i wiórki kokosowe i podsmażać, aż zaczną brązowieć.
Kruszonkę wystudzić i zimną posypać ciasto.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz