pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 11 kwietnia 2013

CIASTO KOKOSOWE

Ciasto kokosowe na zimno bez użycia piekarnika jest przepyszne.Wprowadzi nas w dobry nastrój i osłodzi.
Składniki:
450 g herbatników.

Masa serowa:

500 ml śmietanki kremówki,
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego,
pół szklanki cukru,
4 łyżki żelatyny,
puszka brzoskwiń.

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru,
pół kostki masła,
4 łyżki cukru,
¾ l mleka.

Kokosowa kruszonka:

100 g wiórków kokosowych,
100 g masła,
łyżka cukru.
 Wykonanie:

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i szczelnie wyłożyć herbatnikami.

Śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać ser, ciągle miksując.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.

Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody i podgrzewać, aż się rozpuści i będzie płynna.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, ciągle mieszając i połączyć z masą serową.

Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, by zastygła.

Następnie przykryć ją drugą warstwą herbatników.

Budynie ugotować na mleku, dodać cukier.

Przestudzić i zmiksować z połową kostki masła.

Masę budyniową ułożyć na drugiej warstwie herbatników.

100 g masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę cukru i wiórki kokosowe i podsmażać, aż zaczną brązowieć.

Kruszonkę wystudzić i zimną posypać ciasto.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.Smacznego.

Ciasto kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz