pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 12 kwietnia 2013

DELICJA GRUSZKOWA

Ciasto pracochłonne ale warto poświęcić czas jest pyszne.                   Biszkopt jasny:3 jajka,3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  Upiec biszkopt.                    Biszkopt ciemny: 3 jajka, 3 łyżki mąki , 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka kakao, Upiec biszkopt.    Masa gruszkowa:1 kg gruszek,2 łyżki masła,galaretka  w zielonym kolorze.            Gruszki obrać i drobno pokroić,masło roztopić dodać gruszki i chwilę prażyć na wolnym ogniu.Na koniec wsypać galaretkę i dusić aż się rozpuści.Wystudzić.     Masa cappuccino:1 kostka masła,2 budynie śmietankowe z cukrem, 2 łyżeczki cappuccino śmietankowej, łyżki spirytusu,cukier puder do smaku.     W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Wystudzić.Masło utrzeć i dodawać  wystudzony budyń następnie dodać cappuccino i spirytus dobrze utrzeć na koniec jeśli potrzeba dodać cukier puder. Biszkopt jasny posmarować masą cappuccino wyłożyć masę gruszkową i przykryć warstwą masy cappuccino ,przykryć biszkoptem kakaowym i wierzch posmarować masą cappuccino.Wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą.Smacznego
2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz