pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 19 kwietnia 2013

CIASTO KAJMAKOWE ZE SŁONECZNIKIEM

Nawet zwykły biszkopt w wersji z kajmakim i słonecznikiem potrafi zaskoczyć.Kajmak można zrobić samemu a słonecznik zastąpić orzechami.

Biszkopt:

4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jaj,
¾ szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.

Masa:

400 ml gotowego kajmaku,
15 dag masła.

Słonecznikowa polewa:

40 dag ziaren słonecznika,
3 łyżki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
10 dag masła.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

¼ szklanki ostudzonej kawy,
50 ml koniaku,
1 łyżka cukru.Wykonanie:


Najpierw pieczemy biszkopt.

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy z cukrem.

Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki - cały czas mieszając.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao.

Całość wlewamy do tortownicy wysmarowanej odrobiną masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową i odstawiamy.

W rondelku podgrzewamy resztę masła, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz ziarna słonecznika.

Całość mieszamy.

Kiedy cukier się rozpuści, masę słonecznikową układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.

Kiedy słonecznik nabierze złotej barwy, jest gotowy.

Biszkopt nasączamy ponczem złożonym z zimnej kawy, koniaku i cukru.

Następnie nakładamy masę kajmakową, a na to warstwę masy słonecznikowej.

Ciasto podajemy wystudzone w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

Świąteczne ciasto kajmakowe ze słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz