pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 14 kwietnia 2013

BOMBA RUMOWA

Bomba to jest bardzo dobra nazwa dla tego ciasta a dlaczego proszę się przekonać                  Składniki:Biszkopt: 22 dag mąki, 22 dag cukru, 6 jaj, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki rumu, kurkuma ,sól.               Krem rumowy:1 szk. śmietany kremówki, 4 żółtka 15 dag cukru, 25 dag masła,1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, 1 tabliczka czekolady gorzkiej. 1 puszka ananasów.            Wykonanie:białka ubij dodaj cukier, żółtka ,mąkę z proszkiem a na końcu dodaj rum ,biszkopta upiecz w tortownicy.Śmietanę zagotuj, żółtka utrzyj z cukrem i wlej do nich gorącą śmietanę. Podgrzej  mieszając nie gotuj!Przestudź do temp. pokojowej i wymieszaj z rumem.Masło utrzyj na puch i dodawaj do niego masę rumową.Wystudzony biszkopt przetnij na 2/3 wysokości  , na cieńszym blacie posmaruj dżem i ułóż odsączone ananasy można pokroić w kostkę.Grubszy biszkopt pokrój w kostkę i połącz z kremem.Uformuj kopczyk na ananasach i wstaw bombę rumową do lodówki. Czekoladę rozpuść i polej nią ciasto. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz