pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 1 sierpnia 2013

CIASTO Z KREMEM KOKOSOWYM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki soku ananasowego,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
0,5 l śmietany kremówki (30%),
0,5 paczki wiórków kokosowych,
2 tabliczki białej czekolady,
0,5 szklanki soku z ananasa,
galaretka truskawkowa,
cztery plastry ananasa,
kilka truskawek,
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok ananasowy i olej.

Wszystkie składniki zmiksować.

Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.

Odstawić do stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno.

Czekoladę podzielić na cząstki.

Rozpuścić na parze i lekko przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do śmietany.

Wszystko wymieszać razem z wiórkami kokosowymi.

Ciasto nasączyć sokiem ananasowym.

Wyłożyć krem z bitej śmietany.

Ułożyć truskawki i plastry ananasa.

Polać lekko stężoną galaretką. Ciasto z kremem kokosowym i z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz