pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 31 lipca 2013

MELBA TRUSKAWKOWA

Składniki:

- 600 g truskawek,
- 6 kulek lodów waniliowych,
- Rama Cremefine do ubijania,
- sok z 1 cytryny,
- 40g cukru pudru,
- 40g płatków migdałów.

Wykonanie:

1) W nagrzanym rondelku zrumień bez tłuszczu płatki migdałów i ostudź je.

2) Usuń szypułki z truskawek. Zmiksuj 100g truskawek z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny
aż do uzyskania jednolitej masy.

3) Pozostałe truskawki przekrój na pół. Przełóż masę do 6 pucharków do każdego dodając po 1 kulce lodów waniliowych i pozostałe truskawki.

4) Udekoruj ubitą Ramą Cremefine i zrumienionymi migdałami. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przed udekorowaniem Ramą Cremefine, możesz polać lody i truskawki łyżeczką koniaku lub wódki. Dodatkowo do Ramy Cremefine można dodać przetarta laskę wanilii. Melba truskawkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz