pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 3 lipca 2013

BABECZKI Z KREMEM WANILIOWYM

Babeczki z kremem waniliowym na Dzień dzieckaSkładniki:

Garść owoców sezonowych.

Ciasto:

30 dag masła,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
2 jaja,
1 żółtko.

Krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego,
10 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
kilka kropel zapachu waniliowego.

Dodatkowo: foremki do babeczek.

Wykonanie:

Zagniatamy składniki na kruche ciasto.

Najpierw łączymy masło z mąką, a następnie dodajemy resztę składników i gdy ciasto przestanie się lepić, owijamy je ścierką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować, wyciąć z niego kółka i wylepić nimi foremki.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.

Upieczone babeczki odkładamy do wystygnięcia.

Budyń preparujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy wystygnie, możemy zająć się kremem.

Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło i miksujemy je z cukrem, następnie z żółtkami i zapachem waniliowym.

Gdy masa będzie puszysta, dodajemy budyń i krótko miksujemy.

Całość odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Gdy krem stężeje, możemy nim wypełnić babeczki.

Do każdej dodajemy także pokrojone owoce sezonowe.

Podajemy w otoczeniu owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz