Składniki:
Garść owoców sezonowych.Ciasto:
30 dag masła,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
2 jaja,
1 żółtko.
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego,
10 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
kilka kropel zapachu waniliowego.
Dodatkowo: foremki do babeczek.
Wykonanie:
Zagniatamy składniki na kruche ciasto.Najpierw łączymy masło z mąką, a następnie dodajemy resztę składników i gdy ciasto przestanie się lepić, owijamy je ścierką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować, wyciąć z niego kółka i wylepić nimi foremki.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.
Upieczone babeczki odkładamy do wystygnięcia.
Budyń preparujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy wystygnie, możemy zająć się kremem.
Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło i miksujemy je z cukrem, następnie z żółtkami i zapachem waniliowym.
Gdy masa będzie puszysta, dodajemy budyń i krótko miksujemy.
Całość odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Gdy krem stężeje, możemy nim wypełnić babeczki.
Do każdej dodajemy także pokrojone owoce sezonowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz