pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 5 lipca 2013

CIASTO JAGODOWE POD PIERZYNKĄ

Zastanawiałam się jakie jeszcze upiec ciasto  jagodowe i wpadłam na pomysł  na kruchym spodzie to jest to!   Szybko i łatwo. Ciasto:2 szkl. mąki, 4 żółtka,20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostka margaryny , 2 łyżki śmietany 30 %.                                                                                                          Zagnieść ciasto i wyłożyć na tortownicy bądź na okrągłej do pieczenia tarty. Położyć jagody ok szklanki.Ubić białka które zostały dodać 6 łyżek cukru kryształu nadal ubijać dodać budyń truskawkowy i 1/2 szkl. śmietany ubitej wcześniej. Wyłożyć na jagody i piec ok 50 min w temp.18o C .Smacznego.
                                                                                                                                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz