pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 1 lipca 2013

TORCIK JAGODOWY

Torcik jagodowySkładniki:

4 białka,
1szklanka cukru,
pół kg jagód,
pół l śmietany kremówki 30%,
1 torebka zagęszczacza do śmietany,
100 g białej czekolady,
szczypta soli,
2 łyżki mleka.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ¾ szklanki cukru i z odrobiną soli.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, około 10 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 50 minut.

Bezy nie wyjmować z piekarnika do całkowitego jego wystygnięcia.

Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i zagęszczaczem i wyłożyć na bezę.

Na śmietanie ułożyć przebrane i umyte jagody.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i ciepłą polać na jagody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz