Składniki:
4 białka,1szklanka cukru,
pół kg jagód,
pół l śmietany kremówki 30%,
1 torebka zagęszczacza do śmietany,
100 g białej czekolady,
szczypta soli,
2 łyżki mleka.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ¾ szklanki cukru i z odrobiną soli.Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, około 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 50 minut.
Bezy nie wyjmować z piekarnika do całkowitego jego wystygnięcia.
Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i zagęszczaczem i wyłożyć na bezę.
Na śmietanie ułożyć przebrane i umyte jagody.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i ciepłą polać na jagody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz