pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 30 czerwca 2013

MUS TRUSKAWKOWY

Składniki:

30 dag truskawek, 8 łyżek cukru, ½ szklanki mleka, 2 łyżeczki żelatyny. Do przybrania: 2 szklanki bitej śmietany.

Wykonanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i miksujemy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzącym mleku. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy mleko ostygnie, dodajemy do zmiksowanych truskawek. Krem rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy z dodatkiem bitej śmietany. Mus truskawkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz