pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 6 czerwca 2013

TORCIK CAPPUCINO

Składniki:

800 g waniliowego serka homogenizowanego,

2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,Torcik cappucino

5 żółtek,

1 całe jajko,

¾ szklanki cukru,

3 łyżki żelatyny,

1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),

2 tabliczki mlecznej czekolady,

3 łyżki mleka,

3 łyżki kawy rozpuszczalnej,

1 masło. Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.

Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.

Naczynie odstawić.

Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.

Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.

Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.

W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.

Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).

Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta.

Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz