pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
sobota, 29 czerwca 2013
ŚMIETANOWIEC Z MALINAMI
3 szklanki malin,
3 opakowania herbatników,
5 łyżek płynnego miodu,
2 łyżki masła,
szklanka cukru + 2 łyżki,
2 szklanki mleka,
3 dag żelatyny,
25 dag kremówki,
małe opakowanie cukru waniliowego. Jak przyrządzić?
Herbatniki pokruszyć najlepiej za pomocą wałka do ciasta.
Dodać 4 łyżki miodu i miękkie masło.
Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy.
Wstawić do lodówki, aby stwardniała.
Pół szklanki malin chwilę pogotować, aż wytworzy się sok, przelać przez sito.
1 i ½ szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i cukrem waniliowym.
W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do gorącego mleka.
Mieszać do momentu wrzenia, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić ale nie za sztywno i dodać do zimnego mleka.
Następnie dołożyć 2 szklanki malin i trzy łyżki soku malinowego.
Delikatnie wymieszać i wlać na spód herbatnikowy.
Wstawić do lodówki, aż stężeje.
Pozostawione maliny posmarować miodem, obtoczyć w cukrze i udekorować nimi deser.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz