pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 29 czerwca 2013

ŚMIETANOWIEC Z MALINAMI


3 szklanki malin,
3 opakowania herbatników,
5 łyżek płynnego miodu,
2 łyżki masła,
szklanka cukru + 2 łyżki,
2 szklanki mleka,
3 dag żelatyny,
25 dag kremówki,
małe opakowanie cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?

Herbatniki pokruszyć najlepiej za pomocą wałka do ciasta.

Dodać 4 łyżki miodu i miękkie masło.

Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy.

Wstawić do lodówki, aby stwardniała.

Pół szklanki malin chwilę pogotować, aż wytworzy się sok, przelać przez sito.

1 i ½ szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i cukrem waniliowym.

W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do gorącego mleka.

Mieszać do momentu wrzenia, odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić ale nie za sztywno i dodać do zimnego mleka.

Następnie dołożyć 2 szklanki malin i trzy łyżki soku malinowego.

Delikatnie wymieszać i wlać na spód herbatnikowy.

Wstawić do lodówki, aż stężeje.

Pozostawione maliny posmarować miodem, obtoczyć w cukrze i udekorować nimi deser. Śmietanowiec z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz