pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 14 czerwca 2013

MARMURKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Ciasto:      200 g cukru pudru, 300 g masła lub margaryny, cukier waniliowy, 5 jajek, 300 g mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.     Krem:    600 ml mleka, 160 g cukru, 2 op. budyniu o smaku truskawkowym, 200 g masła i dodatkowo 1/2 kg truskawek, 50 g czekolady.             Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, dodać ubite białka, mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części.Jedną połączyć z kakao i mlekiem.Wyłożyć ciasto białe na blaszkę na to wyłożyć ciasto ciemne.Na ciasto ułożyć truskawki. Piec.Z 2 op. budyniu i mleka ugotować budyń wystudzić,utrzeć masło z cukrem i dodawać budyń.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć krem i posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz