pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 28 czerwca 2013

RACUCHY Z MUSEM RABARBAROWO-MALINOWYM

Racuchy z musem rabarbarowo–malinowymSkładniki:

Ciasto:

szklanka mąki,
szklanka maślanki,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia.

Mus:

pół kg rabarbaru,
25 dag malin,
łyżka cukru,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę i smażyć okrągłe placki, aż będą rumiane.

Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Rabarbar obrać z włókien, pokroić.

Smażyć z razem z malinami (kilka zostawić do dekoracji) i łyżką cukru, aż rabarbar się rozpadnie.

Zmiksować.

Na placek położyć warstwę musu rabarbarowo–malinowego, przykryć drugim plackiem.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz