Składniki:
Ciasto:szklanka mąki,
szklanka maślanki,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia.
Mus:
pół kg rabarbaru,
25 dag malin,
łyżka cukru,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę i smażyć okrągłe placki, aż będą rumiane.Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić.
Smażyć z razem z malinami (kilka zostawić do dekoracji) i łyżką cukru, aż rabarbar się rozpadnie.
Zmiksować.
Na placek położyć warstwę musu rabarbarowo–malinowego, przykryć drugim plackiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz