pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 3 czerwca 2013

PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Placek bezowy z truskawkamiBiszkopt:


3/4 szklanki cukru,

3/4 szklanki mąki,

5 jajek,

3 łyżki kakao,

płaska łyżka octu,

łyżka proszku do pieczenia.

Krem:


pół kostki masła,

pół kostki margaryny,

2 jajka,6 łyżek cukru,

30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.



Kartonik małych bezów.

Polewa:


0,5 kostki masła,

cukier,

woda,

kakao.

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek.

Białka i cukier ubić na sztywną pianę.

Dodać mąkę i całość wymieszać. Żółtka utrzeć z octem.

Dodać kakao z proszkiem do pieczenia.

Połączyć z masą z białek.

Wstawić masę do piekarnika i piec biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut.

Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem razem z cukrem, na parze, na puszystą masę.

Wystudzić.

Następnie powoli dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując.

Do kremu dodawać partiami truskawki także ucierając.

Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.

Masło i cukier rozpuścić w wodzie na niewielkim ogniu.

Dodać kakao i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.

Polewa nie może się zagotować.

Wierzch placka polać gotową polewą czekoladową.

Udekorować pozostałymi bezami.

Podawać po schłodzeniu w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz