3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
5 jajek,
3 łyżki kakao,
płaska łyżka octu,
łyżka proszku do pieczenia.
Krem:
pół kostki masła,
pół kostki margaryny,
2 jajka,6 łyżek cukru,
30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
Kartonik małych bezów.
Polewa:
0,5 kostki masła,
cukier,
woda,
kakao.
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.Białka i cukier ubić na sztywną pianę.
Dodać mąkę i całość wymieszać. Żółtka utrzeć z octem.
Dodać kakao z proszkiem do pieczenia.
Połączyć z masą z białek.
Wstawić masę do piekarnika i piec biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut.
Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem razem z cukrem, na parze, na puszystą masę.
Wystudzić.
Następnie powoli dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując.
Do kremu dodawać partiami truskawki także ucierając.
Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.
Masło i cukier rozpuścić w wodzie na niewielkim ogniu.
Dodać kakao i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.
Polewa nie może się zagotować.
Wierzch placka polać gotową polewą czekoladową.
Udekorować pozostałymi bezami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz