pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 29 maja 2013

RABARBARKOWE CIASTO Z WIÓRKAMI

CIASTO :3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.  MASA:1-1,5 kg rabarbaru,200 g wiórek kokosowych,5 białek ,200 g masła,1 1/2 szkl.cukru+4 łyżki.   WYKONANIE:         Ciasto zagnieść, wyłożyć blachę.     Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki zasypać 4  łyżkami cukru ,lekko skropić sokiem z cytryny i można dodać cynamonu.Z białek ubić pianę dodać cukier nadal ubijając,rozpuszczone masło i wiórka kokosowe.Na ciasto wyłożyć rabarbar i przykryć pianą z wiórk
ami.Piec ok 50 min w temp.180 C. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz