pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 28 maja 2013

BLOK

Składniki:

0,5 kg mleka w proszku (nie granulowanego),

1,5 kostki masła lub margaryny,

2 łyżki kakao,
Blok
¾ szklanki mleka,

1,5 szklanki cukru,

4 paczki herbatników,

20 dag orzechów włoskich.
  W rondelku na małym ogniu gotuj mleko, cukier, kakao (około 20 minut).

Zestaw z gazu, dodaj masło lub margarynę i mieszaj, aż się rozpuści.

Następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.

Na koniec dodaj połamane na kawałki herbatniki i pokruszone orzechy.

Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij blokiem. Wierzch wyrównaj.

Blok wstaw do lodówki.

Podawaj, gdy masa stężeje.

Najlepiej smakuje drugiego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz