pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 22 maja 2013

CIASTO MIODOWO-ORZECHOWE

Miodowniki mają to do siebie że najlepiej smakują na drugi ,trzeci dzień.                      Składniki:3 3/4 szk mąki pszennej,3/4 szk cukru pudru,200 g margaryny, 2 jajka, 2 żółtka,łyżki mleka,3 łyżki miodu, łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka cukru wanilowego                Polewa orzechowa:125 g margaryny,4 łyżki cukru,2 łyżki miodu,,200 g posiekanych orzechów włoskich.  Masa budyniowa:2 op budyniu śmietankowego z cukrem, 1 szk. mleka.  Dodatkowo:1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego .    Wykonanie:Mąkę wymieszaś z sodą posiekać z margaryną.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na  3 części.Polewę orzechowa zagotować , budyń ugotować .Puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godz. lub kupić gotową masę kajmakową.Ciasto wyłożyć na blaszkę wylać gorącą polewę i piec ok 15 min. w temp. 180 C . Upiec jeszcze 2 ciasta. Na jednym płacie ciast rozsmarować budyń przykryć drugim płatem rozsmarować mleko z puszki, przykryć plackiem z polewą orzechową. Płaty dobrze jest każdy nasączyć.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz