pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
sobota, 18 maja 2013
ANANASEK
Składniki:
1 puszka ananasów, 2 paczki delicji lub na wagę, 2 galaretki
cytrynowe, 1 budyń śmietankowy duży, mleko, 5 żółtek, 1 kostka masła, 3
łyżki cukru.
Składniki na ciasto: 9 białek, 20 dag cukru, 20 dag suchego maku, 10 dag
wiórków kokosowych, 1 łyżka proszku do pieczenia. Wykonanie:
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, mak i proszek do pieczenia.
Piec w blasze wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem i posypanym
bułką tartą ok. 45 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku wg przepisu na
opakowaniu, dodać do tego 3 żółtka, 3 łyżki cukru. Wszystko dokładnie
wymieszać i zagotować. Galaretki rozpuścic w 1,5 szklanki wody.
Ostudzić. Masło zmiksować, dodać zimny budyń i 3/4 przygotowanej
galaretki. Połowę masy wyłożyc na placek. Na niej ułożyć ananasy i
przykryć resztą masy. Na masie ułożyc delicje (wczesniej naomoczone w
herbacie lub galaretce). Na delicje wylewamy pozostałą część galaretki.
Odstawic w zimne miejsce aż galaretka stężeje.
Uwaga:
Ciasto proponuję zrobić w blasze, gdyż są trudnosci z masą i
galaretką, ale kiedy zastygnie wszystko ciacho jest pyszne mniam palce
lizać...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz