pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 18 maja 2013

ANANASEK

Składniki: 1 puszka ananasów, 2 paczki delicji lub na wagę, 2 galaretki cytrynowe, 1 budyń śmietankowy duży, mleko, 5 żółtek, 1 kostka masła, 3 łyżki cukru.                    Składniki na ciasto: 9 białek, 20 dag cukru, 20 dag suchego maku, 10 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka proszku do pieczenia.                          Wykonanie: Białka ubić, dodawać stopniowo cukier, mak i proszek do pieczenia. Piec w blasze wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą ok. 45 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku wg przepisu na opakowaniu, dodać do tego 3 żółtka, 3 łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Galaretki rozpuścic w 1,5 szklanki wody. Ostudzić. Masło zmiksować, dodać zimny budyń i 3/4 przygotowanej galaretki. Połowę masy wyłożyc na placek. Na niej ułożyć ananasy i przykryć resztą masy. Na masie ułożyc delicje (wczesniej naomoczone w herbacie lub galaretce). Na delicje wylewamy pozostałą część galaretki. Odstawic w zimne miejsce aż galaretka stężeje. Uwaga: Ciasto proponuję zrobić w blasze, gdyż są trudnosci z masą i galaretką, ale kiedy zastygnie wszystko ciacho jest pyszne mniam palce lizać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz