pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 9 maja 2013

KRUCHY Z RABARBAREM GALARETKĄ I BUDYNIEM

Sezon na rabarbar rozpoczął się więc śmiało można poszaleć.             Składniki:1.8 kg rabarbaru,1.2 kg jabłek, 2 szk. mąki pszennej, 1 szk. mąki krupczatki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny,3 jajka, 1 łyżka śmietany ,25 dag cukru pudru.                   Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na pół godz.Rabarbar oczyść,opłucz,łodygi potnij na kawałki,jabłka obierz pokrój na cząstki.Rabarbar i jabłka zalej 1/2 szk. soku pomarańczowego, dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i 3/4 szk. cukry kryształu gotuj ok 5 min.2 torebki galaretki truskawkowej lub malinowej rozpuść w 2 szk. wrzątku i dodaj do rabarbaru z jabłkami. Odstaw. Schłodzone ciasto rozwałkuj i upiecz. Można ubić z 2 białek pianę dodać cukier i kisiel dowolny kolor wylać na ciasto kruche i upiec aby powstała beza  (będzie ciekawszy smak ale to jest propozycja). Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy rabarbar z jabłkami i galaretką wstawiamy do lodówki aby stężało.Ugotować budyń i utrzeć z kostką masła. Kiedy galaretka zastygnie na wierzchu ciasta zrób ozdobną kratkę z kremu. Smacznego.
Wykonanie:  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz