Na szybko proponuje torcik makowy jest pyszny i świetnie wygląda. Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Upiec biszkopt.Upieczone ciasto zwinąć dłuższym bokiem tak jak na roladę i zostawić do wystygnięcia.Gdy wystygnie przekroić na 4 części. Masa makowa:25 dag maku,3 łyżki miodu,garść orzechów włoskich,30 ml śmietany 30 % ,cukier waniliowy, 1-2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szk. mleka. Mak sparzyć i zemleć 3x,dodać miód, zmielone orzechy,żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku,śmietanę ubić z cukrem waniliowym następnie dodać do maku i na końcu dodać żelatynę.Taką masą posmarować cztery paski i zwinąć w ślimaka.Pozostałą masą posmarować wierzch i boki uformowanego ciasta. Wstawić do lodówki .Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz