pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 6 maja 2013

BABKA CYTRYNOWO-AJERKONIAKOWA

Często piekę babkę cytrynową ale postanowiłam ulepszyć przepis i dodałam ajerkoniaku efekt mnie zaskoczył.           Składniki:6 jajek,1 kostka margaryny, 25 dag cukru pudru, kilka kropli aromatu cytrynowego, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka proszku, mąki dajemy pod wagę jajek(ważymy jajka jeśli jajka ważą przykładowo 50 dag to mąki ważymy o 15 dag mniej),50 ml ajerkoniaku.                    Wykonanie: Margarynę cukier puder i żółtka ucieramy na białą puszystą masę,dodać sok z cytryny i aromat ucierać,ubić pianę z białek, dodawać mąkę z proszkiem kilka łyżek i dodać pianę też kilka łyżek i tak na przemian na koniec dodać ajerkoniak.Piec w temp.180 C ok 1 godz.Po upieczeniu zrobić polewę cytrynową 1 żółtko sok z drugiej połówki cytryny i cukier puder tyle sypać aby powstała lejąca masa.Babkę odwrócić i polać polewą cytrynową.Smacznego.              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz