4 niepełne szklanki mąki (55 dag),
2 jajka,
pół kostki margaryny,
5 łyżek mleka,
3 łyżki miodu,
¾ szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody.
Masa orzechowa:
30 dag posiekanych włoskich orzechów,
pół kostki masła,
3 łyżki miodu,
3 łyżki cukru.Masa budyniowa:
budyń śmietankowy,
350 ml mleka,
pół kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny.
Kajmak:
25 dag krówek,
4 łyżki mleka.
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Ciasto:Margarynę, miód, mleko i cukier rozpuścić.
Do ostudzonej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i jajka.
Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Piec każdą osobno około 15 minut, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ostatnią część ciasta piec z rozsmarowaną na wierzchu masą orzechową.
Masa orzechowa:
Miód, cukier, masło rozpuścić, dodać rozdrobnione orzechy i całość dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 350 ml mleka, dodać dwie łyżki cukru i ostudzić.
Masło rozetrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać do budyniu, miksując na wolnych obrotach.
Dla poprawienia smaku dodać sok z cytryny.
Masa kajmakowa:
Krówki rozpuścić z dodatkiem czterech łyżek mleka.
Mieszać aż utworzy się gładka masa.
Na pierwsze ciasto rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, a następnie rozłożyć masę budyniową i przykryć ciastem z orzechami.
Podawać na drugi dzień ponieważ wtedy smakuje najlepiej.
Pierwszego dnia spód ciasta jest twardawy.
Pierwszego dnia spód ciasta jest twardawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz