pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 25 maja 2013

SNIKERS DLA MAMY

Snickers dla mamy
4 niepełne szklanki mąki (55 dag),

2 jajka,

pół kostki margaryny,

5 łyżek mleka,

3 łyżki miodu,

¾ szklanki cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

łyżeczka sody.

Masa orzechowa:


30 dag posiekanych włoskich orzechów,

pół kostki masła,

3 łyżki miodu,

3 łyżki cukru.Masa budyniowa:


budyń śmietankowy,

350 ml mleka,

pół kostki masła,

2 łyżki cukru,

2 łyżki soku z cytryny.

Kajmak:


25 dag krówek,

4 łyżki mleka.


Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.

Ciasto:Margarynę, miód, mleko i cukier rozpuścić.

Do ostudzonej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i jajka.

Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.

Piec każdą osobno około 15 minut, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostatnią część ciasta piec z rozsmarowaną na wierzchu masą orzechową.


Masa orzechowa:


Miód, cukier, masło rozpuścić, dodać rozdrobnione orzechy i całość dokładnie wymieszać.


Masa budyniowa:


Budyń ugotować w 350 ml mleka, dodać dwie łyżki cukru i ostudzić.

Masło rozetrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać do budyniu, miksując na wolnych obrotach.

Dla poprawienia smaku dodać sok z cytryny.


Masa kajmakowa:



Krówki rozpuścić z dodatkiem czterech łyżek mleka.

Mieszać aż utworzy się gładka masa.


Na pierwsze ciasto rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, a następnie rozłożyć masę budyniową i przykryć ciastem z orzechami.
Podawać na drugi dzień ponieważ wtedy smakuje najlepiej.

Pierwszego dnia spód ciasta jest twardawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz