pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
środa, 15 maja 2013
RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
Ciasto: 1 kostka margaryny,3 szk.mąki 9 czubatych łyżek śmietany. Bita śmietana:2 op. śmietany 30%, galaretka truskawkowa,cukier puder do posypania. Wykonanie:Składniki na ciasto posiekaj nożem i zagnieć.Włóż do lodówki na godz.Po rozwałkowaniu ciasta wycinaj paski o szerokości 1.5 cm i długości 25 cm.Zawijaj na foremki zaczynając od węższego końca.Piec ok 30 min. Krem: Galaretkę rozpuść w 3/4 szk wrzątku.Wystudź.Ubij śmietanę dodaj do niej tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę ubijaj jeśli stwierdzisz że jest mało słodkie dodaj odrobinę cukru pudru.Nadziewaj rurki,posyp cukrem pudrem lub z czekolady zrób esy-floresy.SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz