pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 26 czerwca 2013

CIASTO BISZKOPTOWE Z POZIOMKAMI

Składniki:Biszkopt z kremem i poziomkami

Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Krem: 25 dag serka mascarpone, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 350 ml mleka, 2 łyżki wódki lub rumu, pół laski wanilii. Poncz: 3 łyżki wódki lub rumu, 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody. Galaretka: 30 dag owoców (poziomek), 1 opakowanie galaretki (truskawkowej).
Wykonanie:                                                                                                                             Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2 łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można podać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz