Składniki:
Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Krem: 25 dag serka mascarpone, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 350 ml mleka, 2 łyżki wódki lub rumu, pół laski wanilii. Poncz: 3 łyżki wódki lub rumu, 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody. Galaretka: 30 dag owoców (poziomek), 1 opakowanie galaretki (truskawkowej).
Wykonanie: Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli,
potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas
miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok.
30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt
do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów
odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2
łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy
do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń
miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko
rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na
gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na
opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy
pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt
nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można podać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz