pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 4 lipca 2013

CIASTO AGRESTOWE

   30 dag mąki,
30 dag śmietanki 30 procentowej,
25 dag cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 kg agrestu,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki ciepłego mleka,

kilka kropli zapachu cytrynowego, tłuszcz i masło do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno.

Dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.

Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.

Dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na wierzch wyłożyć przebrany i umyty agrest, lekko przycisnąć go palcami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z mlekiem i zapachem cytrynowym.

Powstałym lukrem posmarować upieczone ciasto.Smacznego.
Ciasto agrestowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz