30 dag mąki,
30 dag śmietanki 30 procentowej,
25 dag cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 kg agrestu,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki ciepłego mleka,
kilka kropli zapachu cytrynowego,
tłuszcz i masło do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.
Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzch wyłożyć przebrany i umyty agrest, lekko przycisnąć go palcami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z mlekiem i zapachem cytrynowym.
Powstałym lukrem posmarować upieczone ciasto.Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz