Składniki:
Ciasto:szklanka mąki,
pół kostki masła,
żółtko,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
szklanka syropu malinowego,
łyżka cukru,
20 dag chudego, białego sera,
łyżka cukru waniliowego,
kopiasta łyżka cukru,
3 łyżki śmietany kremówki.
Kruszonka:
¾ szklanki mąki,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem.Dodać cukier, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić, posypać łyżką cukru i zalać syropem malinowym.
Odstawić na pół godziny.
Ser zmiksować z cukrami i śmietaną.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek.
Wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 8 minut.
Tartę posmarować serkiem, następnie ułożyć rabarbar odsączony z soku malinowego.
Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę, zagniatając ciasto, aż powstaną grudki.
Posypać nią tartę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz