Składniki:
0,5 kg jagód,1 szklanka maślanki,
2 jaja,
szklanka cukru,
torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki oleju,
2,5 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła.
Wykonanie:
Cukier i jaja ubijamy mikserem dodając szklankę maślanki i olej.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy do ciasta.
Ciasto wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą.
Na cieście układamy umyte jagody.
Przygotowanie kruszonki:
Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy tak, aby powstały grudki.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz