pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 28 lipca 2013

TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki:

2 szklani pszennej mąki,
0,5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
4 łyżki śmietany,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
słoiczek przecieru jabłkowego,
400 g śmietany kremówki,
2 „śnieżki”,
15 dag truskawek,
15 dag winogron,
4 kiwi,
puszka brzoskwiń.
Wykonanie:Do przesianej mąki dodać masło, posiekać je nożem.

Dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.

Szybko zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Oziębione ciasto rozwałkować na okrągły placek i za pomocą wałka przełożyć do formy na tartę.

Zwisające kawałki ciasta odciąć nożem.

Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Musi mieć złoty kolor.

Śmietanę kremówkę połączyć ze „śnieżkami” i ubić mikserem na sztywno.

Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować przecierem jabłkowym.

Na nim ułożyć bitą śmietanę i udekorować owocami. Tarta z bitą śmietaną i owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz