Składniki:
2 szklani pszennej mąki,0,5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
4 łyżki śmietany,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
słoiczek przecieru jabłkowego,
400 g śmietany kremówki,
2 „śnieżki”,
15 dag truskawek,
15 dag winogron,
4 kiwi,
puszka brzoskwiń.
Dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Oziębione ciasto rozwałkować na okrągły placek i za pomocą wałka przełożyć do formy na tartę.
Zwisające kawałki ciasta odciąć nożem.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Musi mieć złoty kolor.
Śmietanę kremówkę połączyć ze „śnieżkami” i ubić mikserem na sztywno.
Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować przecierem jabłkowym.
Na nim ułożyć bitą śmietanę i udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz