pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 9 sierpnia 2013

PIANKA Z JABŁKAMI

Pianka z jabłkami to lekki deser.Zamiast jabłek można wykorzystać gruszki.Śnieżkę  połącz wtedy z łyżką kakao.                                                                                                                               Składniki:3-4 jabłka, 3 paczki herbatników, 2 op. śnieżki, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 5 łyżeczek żelatyny,1/2 łyżeczki cynamonu.                                                                                     Wykonanie: Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,skropić je sokiem z cytryny.Posypać brązowym cukrem i cynamonem.Przełożyć do rondla dodać 1/2 szkl. wody i dusić ok 10 min. Do gorących jabłek dodać 2 łyżeczki żelatyny i wymieszać.Połowę przełożyć na dno formy. Wystudzić. Zanim galaretka do końca stężeje ułożyć trzeba warstwę herbatników.Śnieżkę ubić z 350 ml mleka,pozostałą żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody.Przestudź i połącz z ubitą śnieżką. Część masy przełóż na warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą herbatników. Schłodź.Na herbatniki wylej tężejącą galaretkę z jabłkami.Smacznego.                                                                                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz