pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 29 sierpnia 2013

KARPATKA Z ANANASEM

Składniki: 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej, 125 g margaryny, 1 szkl. wody.       Krem:1/2 l mleka, krem karpatka, 250 g masła lub margaryny, puszka ananasa,polewa.                                                                              Wykonanie:Margaryną przełożyć do rondelka wlać wodę i gotować.Dodać mąkę dokładnie wymieszać. Ostudzić.Do zimnej masy wbić jajka i zmiksować mikserem.Upiec dwa placki. W szkl. zimnego mleka rozprowadzić krem ,pozostałe mleko zagotować, wlać  rozrobiony krem i chwilę mieszać aby nie było grudek.Wystudzić.Wystudzoną masę zmiksować z masłem na puszysty krem.Do kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz