Składniki:
5 jajek,4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.
Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie połączyć składniki.
Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.
Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.
Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.
Ciasto posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz