pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 28 sierpnia 2013

CIASTO KOKOSOWE Z MALINAMI

Składniki:     Ciasto kakaowe:3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny , 3/4 szkl, cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody.                                                          Ciasto kokosowe:4 białka, 1 szkl, cukru, budyń śmietankowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórek kokosowych, 5-6 łyżek śmietany kwaśnej.                    1 l malin                                Wykonanie:Mąkę,cukier,margarynę, żółtka i proszek posiekać na stolnicy nożem a następnie zagnieść podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć blaszkę drugą włożyć  do lodówki.Białka ubić na sztywno,dodać cukier.Wymieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i kokos i dodać do ubitych białek.Dodać śmietanę  i wymieszać, tak przygotowane ciasto wylać na ciast ciemne ułożyć maliny a na wierzch drugą połowę ciasta ciemnego. Piec 50 min. w temp. 180 C.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz