Składniki:
1 kg jabłek papierówek,1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki grubego cukru kryształu,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.Ubić mikserem.
Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
Żółtka rozkłócić widelcem i powoli dodać do piany, lekko wymieszać.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto wlać do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Posypać grubym cukrem i cynamonem.
Piec 30-35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Tym, którzy wolą słodszą wersję ciasta, proponuję posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz